Participativni proračun

Ta naložbeni projekt je bil označen kot neizvedljiv in ni dosegel faze glasovanja.

Predlog ni v skladu s kriteriji oddaje predlogov za participativni proračun, saj se ne izvaja na območju Mestne občine Koper in ga ni mogoče umestiti v nobenega izmed območij participativnega proračuna. Predlog se ne umesti v glasovanje.

Predvajanje predstavitvenega filma o Istrskem medu

Vesna Fabjan Bremec  –  13. 07. 2020  –  Območje 1

Obalno čebelarsko društvo Koper je glavni pobudnik za pridobitev blagovne znamke z zaščiteno geografsko označbo porekla za Istrski med. Projekt se izvaja že več let pri različnih inštitucijah v Sloveniji , Hrvaški in EU ter je v zaključni fazi.

Med s področja Istre vključuje vrste značilne za  to področje kot so akacijev med, žajblov med, kostanjev med, cvetlični med, gozdni med, lipov med in šetrajev med. Našteti medovi imajo številne zdravilne učinke na dobro počutje ljudi kot so;

 - akacijev med se priporoča sladkornim bolnikom,

 - lipov med se priporoča ljudem z nizkim krvnim tlakom

 - gozdni med je nepogrešljiv pri različnih vnetjih, zvišuje hemoglobin v krvi

 - cvetlični med se uporablja pri vnetjih dihal in prehladih

Cilj projekta je dati veljavo in prepoznavnost medu, ki se pridobiva na področju slovenske Istre na višjo raven kakovosti, da bo njegova kvaliteta in pomen Istrskega meda prišla v zavedanje lokalnega prebivalstva in širše javnosti. 

Obalno čebelarsko društvo Koper je posenl kratek predstavitveni film o izvoru Istrskega meda in značilnost slovenske Istre, posnet na različnih lokacijah občine Koper. Podlaga za film je avtorska zgodba o pomenu meda s področja Istre.

Proizvodnja medu v Istri je prisotna od začetka prejšnjega stoletja in se nenehno izboljšuje, kar dokazujejo številni dokumenti.Floristična sestava in podnebje sta osnova za proizvodnjo in posebnosti Istrskega meda. Istra je bogata z raznoliko floro zaradi niza ugodnih okoliščin na tem področju, zato so vrste Istrskega medu različne in ta edinstvenost se odraža v različnih okusih in aromah medu.

Slogan kratega filma je  ZLATA MEDENA KAPLJICA IZ ISTRE

Da bi kratek predstavitveni film dosegel svoj namen glede kvalitete in unikatnosti področja glede na geografsko področje pridobivanje  medu, ki bo klasificiran kot Istrski med z zaščiteno označbo porekla, se bo film predvajal v različnih medijih in tako promoviral med s področja slovenske Istre. Namen filma je predvajanje na različnih prireditvah javnega značaja v lokalnem okolju (dnevi kmatijstva, Sladka Istra, sejmi...). Film se bo predvajal v vrtcih, osnovnih šolah in drugih učnih ustanovah in zainetresiranih skupin. Služi lahko tudi  kot predstvitveni film za promocijo naravnega kmetijstav in turizma na področju Kopra oziroma slovenske  Istre.

Predavjanje filma in promocija njegove vsebine  ter sporočilnosti  se bo izvajala v različnih medijih kot so;

 - televizija Koper 

 - nacionalna televizija 

- komercialne televizije

- različni odmevni spletni portali

 - zunanji promocijski digitalni displeji v Kopru in drugih mestih po Sloveniji 

Okvirni stroški za predvajanje filma in posameznih izsekov filma

 - 10.000 EUR za TV Slovenija (TV1, TV2)

 - 5.000 EUR za lokalne TV postaje 

 - 3.000 EUR za zunanje promocijske digitalne displeje 

 - 2.000 EUR različni odmevni spletni portali

Predstvitveni film bo dokončan v mesecu septembru 2020. Predavjanje filma in promocija njegove vsebine  ter sporočilnosti, pa se bo izvajala v letu 2021  in 2022. 

Film ima močno sporočilnost  o ohranjanju čebele s področja Istre in njene naravne danosti.Govori o ohranjanju narave, njene naravne in avtohtone vegetacija iz področja Istre in opozarja na pomen zdravega in naravnega prehranjevanja ter zdravilnosti medu v prehrani, kot nadomestek belega škodljivega sladkorja, pomen medu v kozmetriki in pomen medu v vsakdanjem življenju posameznika.