Participativni proračun

Ta projekt ni bil izglasovan.

Kip Fulvia Tomizze v 2021 in Tomaža Šalamuna 2022

Maja Pertič Gombač  –  22. 07. 2020  –  Območje 1

Po zgledu sosednjega Trsta, kjer se turisti fotografirajo ob kipih Jamesa Joycea, Umberta Sabe, od lani celo ob spornem kipu pesnika D'Annunzia, si tudi Koper zasluži kipe znamenitih literatov in drugih ustvarjalcev, ki so ga kakorkoli zaznamovali ali pa od tod izhajajo. Fulvio Tomizza je bil književnik, ki je med prvimi govoril on eni Istri, ne Istri treh narodov, ki je združeval in rušil meje, Tomaž Šalamun pa je bil pesnik, svetovno znan Koprčan, ki je s poezijo odpotoval vse do ZDA, kjer je poučeval mlade literate.

Predlagam, da se obema postavi bronasta kipa v naravni velikosti na simboličnih in obenem obljudenih lokacijah, kjer bi vključno s citatom iz njunih del nagovarjala tako domačine kakor tujce. Opozorjala bi tako na pomen umetnosti kakor na odprti duh, sprejemanje in povezovanje.

Izpeljati bi bilo treba natečaj ali razpis, k sodelovanju pritegniti tako italijansko skupnost kakor kulturne akterje, kakršni so Forum Tomizza, Kulturni klub, Društvo Peter Martinc in drugi.

Kipa bi postavili v centru.

Prvi kip bi postavili leta 2021, drugi 2022.

Ozavestili bi pomen Kopra pri obeh izjemnih, mednarodno uveljavljenih umetnikih in obratno, Koprčanom dvigovali samozavest.

Vrednost projekta

20000 €

V soglasju s predlagateljem se za predlagani znesek izvede le kip Tomaža Šalamuna.